Vlotsje J

Gedachten Hendrikjan v. Zanden
Nadat ik mijn vorige stuk in de publiciteit bracht, kwamen er een boel nare reacties los. Ik bleek het voor het grootste gedeelte bij het verkeerde eind te hebben gehad. Erik “Pietsje” Koopmans bleek niet naar Dos’46 te verkassen, maar naar de plaatselijke V.V. Jubbega. Een grote blunder mijnerzijds. Ik besloot een poosje naar de USA te gaan om te kijken hoe de journalistiek daar bedreven word. Daar kwam ik in aanraking met iemand van de CIA, die mij een apparaatje leverde waarmee ik de gedachten van willekeurige personen kan opnemen. Zolang ik maar binnen een bepaalde afstand blijf, doet het apparaat zijn werk. Ik besloot proef te draaien bij de club waar ik mijn eigen journalistieke carrière vernielde. Wordt Kwieks stoere man, Hendrikjan van Zanden, leek mij een geschikte kandidaat. Hieronder volgen delen van zondag 30 mei.
11.34 Eens even in mijn tas kijken of mijn moeder niets vergeten is…Oh nee he, waar is dat zwarte W.K. broekje nou?? Misschien moet ik hem ook maar niet altijd aandoen te trainen, dan zou hij niet zo vaak bij de was zitten, dan had ik hem nu vast bij me. Feiko maar even bellen, die moet het maar regelen. Han:Hey Feiko mantsje, ik bin mien broekje verjitten.” Feiko: “ Han jonkje, ik tink dat us mem nog wol een broekje lizzen hat.” Han: “Is der wol ien thus, ik mot sa al fuort namelijk.” Feiko: “Nee, der is net ien. Ik bin nog op it voetbalfljild, bei de familiedei.” Han: Oh ja, die Mulder denkt zeker dat hij stoer is met zijn ZM maten. “Oh, even bij dien ploeg sjen?” Feiko: “Ja, wol leuk even. Ik gie sa wol nei hus, dan hellest em mar op.”
12.10 Zo, misschien wil Doetie nog even…Oh podver, ik had al lang op mijn fiets moeten zitten. Sprinten.. Han: “Hoi Doetie, xx.” Man ik kan echt hard fietsen, kijk die mensen eens staren. Zo.., slinger ik em even over die rotonde. He jong… kijk uit met die kut BMW. Han: “asociale Kompenijsters!!!” Oh, oh, dom, dom, ze komen terug. Wacht, even mijn borst een stukje uitzetten, werkt altijd. Ah, zie je wel, even een rondje over de rotonde en weg zijn ze weer. Schijterds. Logisch ook wel, ik was weer op mijn breedst. Hey.. is dat niet de vader van Ton?? Han: “Hallo euh..” vader van Ton.
12.15 Hehe, en uitrollen. Nonchalant kijken, nonchalant kijken, dan heeft ie vast niet door dat ik veel te laat ben. Feiko: “Ah Han Jonkje. Sjoch, dizze sal die wol passe. Bist ik let net? Oere fan te foaren toch?” Shit, hij heeft het door. Ik doe net of  ik niet gestrest ben. Han: “Och, falt wol mei je, net sa drok meitsje. No tot straks.” Is ie al binnen? Ja.., fietse!!!!
13.45 Staat Yntze wel te kijken? Ah, daar is ie. Ik speel een berepartij! Dat ziet Yntze ook wel, kan niet anders. Wacht, even oogcontact maken met die dame van Leeuwarden. Even breed maken en een knipoog geven. Haha, je hoeft niet meteen weg te kijken, je had mij ook al lang gezien! Wat staat Yntze nu te praten met die lange man.. Hij moet naar mij kijken, dan kan hij straks niet om me heen. Wacht, ik roep hem even. Han: “Yntze, Yntze….” Shit wat moet ik even zeggen…Han: “euh, wist do hoevolle it is?” Zo die heeft de kop er weer bij, wacht even deze bal op mijn gemakje vangen. Hop! Zo, dat zal indruk gemaakt hebben.
14.15 Nou Yntze, je mag nu wel komen. Hij wil natuurlijk eerst zelf tegen Iain zeggen dat ik op zijn plaats ga spelen. Ah daar komt Yntze aan. Denk eraan, wel verrast reageren. Euh.. Die loopt me dus gewoon voorbij, hij durft het niet tegen de jongens van het eerste te zeggen natuurlijk, dat hij me beter vind. Dan ga ik wel gewoon op de bank zitten, de trainer vindt vast wel een reden om me heel vroeg in te zetten. Hey, leuk mokkeltje daar.. Huh, hoort die bij Iain?? Nou ja, ze kent mij ook nog niet natuurlijk.
14.45 Hoe is het mogelijk dat ik er nog niet ingewisseld ben? Nou ja, ik zit wel mooi even naast Jildou. Verdomme, leuk famke wel. Billie jean, nanana. Don’t go around fake a dom girls heart. Nanana. Hey, wie ligt daar? Ha Mulder met zijn zwakke enkeltjes. Die vent is ook veel te licht. Moet ik vast gaan lopen? Ik wacht heel nonchalant tot de trainer het zegt. Het moet niet lijken of ik sta te trappelen van ongeduld. Nou toe Yntze, zeg wat, dit is je kans. Hij heeft nog niks gemaakt. Ik ga lopen. Hop, hop, lekker soepel. Ik kan der wel in. Even iets opbeurends tegen Feiko zeggen. Han: “trochsette, most der net ut!”Slappeling, ben twee keer zo goed als jou mantsje. Wat is dit, hij gaat door! Verdomme, kut! Han: “Net forseare!”
15.35 Nou… zo warm ben ik nog nooit geweest. Wat zegt Yntze daar? Ik mag erin, koel doen, stoer blijven. Nou scheids, fluiten maar, het is gelijk, dan zal Hendrikjan hier die pot even beslissen. Wat zal die Mulder nou? Hij schiet em erin hoor, wat een lul! Ja hoor, zie die trainer al kijken, nog even wachten, nog even wachten. Tuurlijk, Feiko nog maar 1 jong. Wat een slappe zak, die vent. De hele wedstrijd bagger, mag ik er in, gaat ie goals maken.
15.40 Nou, mooi klaar mee. Ze winnen em. He, ik moet erin. Ah Feiko moet eruit, terecht. Han: “ Beste goals jong” Pffffss. Hij wordt gewisseld, de aanvoerder… Haha. Nou zal ik hier de show nog even stelen. Ah de scheids fluit, zal ik dat stipje er even ingooien. He!! Afgelopen, ik heb nog maar 1 bal gehad. Dit is waanzin.. Nou ja, nu ik het zo bekijk, die bal ving ik wel heel goed natuurlijk. Daar had Feiko de grootste moeite mee gehad, dat ziet Yntze ook wel. Hmm, ben toch nog man van de wedstrijd geworden. Met overmacht dacht ik zo.
Helaas was de batterij van mijn apparaatje leeg, want ik ben nog een tijdje in de kantine gebleven en ik zag op een gegeven moment die Hendrikjan, of Han, of hoe ze hem ook maar noemen, nog op de tafel dansen met Erik. Het sjansen met het meisje van Iain ging hem slecht af, maar daar leek hij zelf heel anders over te denken. Zijn gedrag, later op de avond, in de Koppenjan was helemaal het toppunt. Voor zover ik dat kon beoordelen vanaf mijn éénpersoonstafeltje, vlak bij de Wordt Kwiek groep. Toen ik vertrok riep hij me zelfs nog wat na, ik kon hem niet meer verstaan, maar ik zei maar gedag.
Uw reporter,
Vlotsje J.